2.1. sz. közlemény – A vízre szállás feltételeinek kiegészítése

Kedves Átevezők!

Ahogy a 2. sz. közleményben is áll, az 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelettel közzétett hatályos Hajózási Szabályzat előírásában foglaltak szerint az eszköz kötelező felszerelése a mentőmellény, melynek jelenleg hatályos technikai specifikációja, vagyis teljesítmény szintje: legalább 100, illetve 150 az EN 395 (ISO 12402-4), illetve EN 396 (ISO 12402-3) szabványoknak megfelelően.

Az elmúlt napokban több kérdést is kaptunk arra vonatkozóan, hogy amennyiben valaki nem rendelkezik legalább 100N felhajtóerőt biztosító mentőmellénnyel, úgy részt vehet-e az Átevezésen.

Egyeztetve az illetékes biztonsági szakemberekkel úgy határoztunk, hogy KIZÁRÓLAG SAJÁT FELELŐSSÉGRE, de az is el tud indulni az Átevezésen, aki kisebb teljesítményű úszás segítő mellénnyel rendelkezik és azt viselve kíván vízre szállni.

A SUP-pal indulók esetében is több megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a szintén 2.sz. közleményben előírt eszközök hiányában is lehetséges-e a vízre szállás.

A hatályos jogszabály sajnos még nem rendelkezik külön a SUP deszkára vonatkozó feltételekről, ezért kérünk minden SUP deszkával indulót, hogy az alábbiak szerint készüljön.

A VÍZRE SZÁLLÁS FELTÉTELEI SUP-PAL:

  1. 1 db felragasztott rajtszám a hajón
  2. 2 db felragasztott chip a hajón
  3. Mentőmellény (lsd. fent)
  4. Karszalag
  5. Kötelező felszerelés csomag:

    • 1 db szivacs
    • 1 db legalább 5 méter hosszú, kikötésre alkalmas, megfelelő állapotú kötél VAGY bokapánt (leash)

Jó evezést kívánunk!