Információk

Hogyan nevezzek?

Az Balaton-Átevezésre kizárólag online lehet nevezni.

Nevezés most

A Balaton-Átevezés 2022 időpontja

2022. július 30., szombat 10.00 — 16.00 között
(Rajtidő: 10.00 — 14.00 között)

Esőnap: 2022. augusztus 6., vagy 2022. augusztus 7.

Útvonal

Zamárdi-Tihany-Zamárdi (8 km)

Pályarajz

Nevezési díj

Felnőtt: 8900 Ft/fő
14 év alatti: 6900 Ft/fő

Nevezési határidők

Kedvezményes előnevezés 2022. július 5-én 23.59-ig! A nevezők pólót és érmet kapnak a táv teljesítésekor.

Végső nevezési határidő: 2022. július 24. 23.59-ig! A nevezők érmet kapnak a táv teljesítésekor.

A Balaton-átevezés 2022 helyszíne

Zamárdi Szabadstrand (Harcsa utca – Panoráma utca – Csokonai köz – Margó Ede sétány által határolt területen)

Megközelítés: Gyalogosan a Harcsa utca, vagy a Csokonai köz felől

Parkolás: A rendezvényterület melletti utcákban fizetős a parkolás. A rendezvényre érkezők a Zamárdi, Szent István utcától délre eső füves területen ingyen parkolhatnak. (Rendezvényterület bejáratától kb. 500 méter)

Megközelítés

Időmérés

A rajt és célvonal között minden hajóegység idejét mérik a szervezők. A hajók a rajtszámaik alapján kerülnek azonosításra.

A verseny alatt a rajt, forduló és célidő kerül rögzítésre.

Díjazás

 1. Online emléklap – Az esemény honlapján, a rajtszám alapján minden induló elérheti saját, egyedi névre szóló emléklapját. Az emléklap azonnal megosztható, letölthető.
 2. Befutó érem – A távot teljesítők mindegyike befutóérmet kap.
 3. Az egyes kategóriákban 1-3. helyezett külön díjazásban részesül

Kategóriák

Az egységek kategóriába sorolását az "amilyen lapát, olyan kategória" elv határozza meg.

Kajak

 • Női egyes
 • Férfi egyes
 • Vegyes csapat
Részletek
Kajak kategóriában kerül díjazásra minden olyan eszköz, amely kajaklapáttal kerül meghajtásra. A vegyes csapatba sorolandó ezek közül az, amelyben egynél több ember ül, függetlenül a benne ülők nemétől, számától.

Kenu

 • Női egyes
 • Férfi egyes
 • Vegyes csapat
Részletek
Kenu kategóriában kerül díjazásra minden olyan eszköz, ami kenu lapáttal kerül meghajtásra. A vegyes csapatba sorolandó ezek közül az, amelyben egynél több ember ül, függetlenül a benne ülők nemétől, számától.

Evezős

 • Női egyes
 • Férfi egyes
 • Vegyes csapat
Részletek
Evezős kategóriába sorolandó minden olyan eszköz, amely két oldalon evezőlapáttal kerül meghajtásra. A vegyes csapatba sorolandó ezek közül az, amelyben egynél több ember ül, függetlenül a benne ülők nemétől, számától.

SUP

 • Női
 • Férfi
Részletek
SUP kategóriában kerül díjazásra, minden SUP lapáttal, állva hajtott egyes SUP. Több egységgel egymás mellett evező SUP nem számít csapatnak, ezeket az egységeket külön kell benevezni.

Sárkányhajó

 • 10-es hajó
 • 20-as hajó
Részletek
Sárkányhajó kategóriában kerül díjazásra minden 10-es vagy 20-as sárkányhajó, függetlenül a legénység összetételétől és létszámától.

+ További nevezési információk

 • A szervezők az eseményre 5 000 nevezést fogadnak el. A létszám elérésekor a nevezést lezárjuk.
 • 2022. július 5. (kedd) után a leadott nevezéseket módosítani, a nevezést törölni nem lehet, onnantól a nevezés érvényes, befejezett nevezésnek minősül.
 • 2022. július 5. (kedd) után a csapathajóban legénység tag cserére csak a helyszínen, a nevezési díjon felül 2 000 Ft/fő ellenében lehetséges.

Nevezés menete:

 1. Kapitány regisztrál a nevezési rendszerben, és létrehozza a hajóegységet.
 2. Ha a hajóegység csapathajó, akkor a kapitány a rendszerben megadja a legénység tagjainak nevét, e-mail címét.
 3. A rendszer automatikusan meghívót küld a megadott e-mail címekre.
 4. A legénységnek vissza kell igazolni a meghívást (a kapott linkre kattintva), és regisztrálni a rendszerbe (erre maximum 10 nap áll rendelkezésre).
 5. Amikor a legénység minden tagja regisztrált, összeáll az egység.
 6. A kapitány befizeti az egység nevezési díját, így érvényessé válik a nevezés.
 7. A befizetés után a rendszer nevezési visszaigazolást küld a kapitány részére, amelyet a helyszínen a rajtszám-átvételnél be kell mutatni.

Részletes tudnivalók a nevezésről:

Kérjük, hogy a nevezési felületen megadott instrukciókat követve adja le a nevezést.

 • A hajóegység nevezését a kapitány (kapitány: a hajóegységben tartózkodókért felelős, hajóban ülő személy) kezdeményezheti. Egyszemélyes hajóegység nevezése esetén, ugyanez az eljárás menete.
 • A regisztrációs felületen belépve a kapitány megadja a nevezni kívánt hajóegység paramétereit, és a legénység tagjainak nevét és e-mail címét. Amennyiben nem szokványos vízi járművel kíván valaki részt venni az átevezésen, kérjük válassza a "a hajóm nem besorolható" kategóriát, és felugró ablakban leírtak szerint járjon el. A szervezők a nem megfelelőnek ítélt eszközök indulását a helyszínen a rajt előtt megtagadhatják.
 • A kapitány által megadott legénység tagjainak e-mail címére a rendszer egy automatikusan generált meghívót küld.
 • Az e-mailen kapott meghívóra kattintva a legénység tagjainak is neveznie kell, és így automatikusan a meghívót kiküldő hajóegységbe kerülnek benevezésre.
 • A legénység tagjainak 10 napjuk van, hogy benevezzenek, ha ez nem történik meg, akkor a nevezési rendszer automatikusan törli a nevezést.
 • Az összes résztvevő regisztrációjával (online benevezésével) áll össze a hajóegység nevezése.
 • A hajóegység nevezési díját a kapitány az online felületen, egyben fizeti be. Csak a befizetett nevezési díjjal válik a nevezés érvényessé.
 • A nevezés lezárásakor a kapitány részére a rendszer nevezési visszaigazolást küld. A Kapitány a visszaigazolás bemutatásával veheti át a helyszínen a rajtszámot és a csapattagok karszalagját. (Csak a kapitány nevezési visszaigazolása jogosít rajtszám-átvételre.)

Online fizetési rendszer:

 • A nevezési díjat bankkártyával a nevezési felület kell kiegyenlíteni. A fizetés a barion online fizetési rendszerén keresztül történik. A nevezési díj összege az esemény napjáig csak zárolásra kerül a bankszámlán, a rendszer az összeget az Átevezés napján emeli le a számláról.
 • Az esemény elhalasztása/elmaradása esetén a befizetett összeg az eseményt követő kedden, 12:00 óra után kerül feloldásra a versenyző bankszámláján.
 • Amennyiben az Átevezést esőnapra kell halasztani, a nevezést meg kell ismételni.

A nevezési díj az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

 • A nevezési díjak tartalmazzák a törvényes előírásoknak megfelelő ÁFÁ-t.
 • Egyedi Hervis Balaton-Átevezés pólót a 2022. július 5., kedd 23:59-ig nevezettek (fizetett) részére
 • Egyedi, névre szóló, letölthető online emléklapot
 • A táv teljesítőinek befutóérmet
 • Vízirendészet és vízimentő szolgálat által biztosított vízi útvonalat
 • Orvosi szolgálatot
 • Időmérést
 • Kategória helyezettek díjazását
 • Az átevezéssel összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatokat

Legénységcsere:

 • Legénységi tag cserére 2022. július 5-én 23.59-ig, a regisztrációs felületre belépve van lehetőség
  1. július 5-ét követően a legénység cserére csak a helyszínen van lehetőség 2 000Ft/fő díj ellenében
 • A legénység cserét személyesen csak a kapitány kezdeményezheti
 • Kapitány cseréjére csak egészségügyi okból van lehetőség, amelyet előzetesen jelezni kell az info@balatonatevezes.hu e-mail címen.

+ Rajtszámátvétel

A karszalagot és a rajtszámokat az eseményt megelőző napon 10:00 – 17:00 között, valamint az esemény napján 7:00 – 12:00 között a helyszínen lehet átvenni. Többszemélyes hajó esetén rajtszám-átvételre csak az egység kapitánya jogosult. Minden esetben a kapitány felelőssége, hogy az átvett karszalagokat a rajtnál az egység minden tagja viselje. Az elvesztett karszalagot nem áll módunkban pótolni.

Rajtszám átvételére a nevezési rendszer által a kapitánynak küldött nevezési visszaigazolás ellenében van lehetőség. Amennyiben csapattag és nem a kapitány veszi át a rajtszámot és a csapat karszalagjait, a kapitánynak küldött nevezési visszaigazolást a helyszínen be kell mutatni.

+ Rajt

Rajtolni 10:00 – 14:00 óra között lehetséges.

A Hervis Balaton-Átevezés szintideje 2 óra, ezért kérjük, hogy aki várhatóan ennél lassabban teljesíti a távot, időben kezdje meg azt Átevezést, mert az evezőfolyosót 16.00 óráig el kell hagyni.

+ Részvételi feltételek

Az átevezésen emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközzel, csónakkal, SUP-pal, evezős hajóval lehet részt venni. A versenykategóriát az eszköz meghajtásához használt lapát határozza meg. (kajak, kenu, evezős, SUP, sárkányhajó). Vízibiciklivel az Átevezésen nem lehet elindulni.

Az átevezéshez szükséges hajókról és eszközökről, beleértve azok helyszínre szállítását, mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Az átevezés csak mentőmellényben lehetséges, amelyről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

10 fős sárkányhajó nevezése esetén maximum 8 fő evezős + vízmerő ember + kormányos és dobos, 20 fős sárkányhajó nevezése esetén maximum 16 fő evezős + vízmerő ember + kormányos és dobos nevezhető. A létszám korlátozására a hajó merülésének csökkentése érdekében van szükség. (Vízmerő eszközről minden egység maga gondoskodik!).
A vízi eszközökben maximálisan a gyártó által meghatározott számú személy tartózkodhat. SUP deszkán (függetlenül a deszka teherbírásától) egy fő evezhet. Kivételt képez ez alól a gyártó által hivatalosan többszemélyesnek megjelölt SUP-deszka és a dragon SUP. Ennek a jelölésnek egyértelműen szerepelni kell a deszkán.

Beülős kajak használata esetén javasolt a hullámkötény (spriccdeck) használata.

Kisállat az átevezésen nem utazhat a vízi eszközön.

Az Átevezésen 6 évesnél fiatalabb gyermek nem vehet részt.

Az Átevezésen 6-14 éves kor közötti gyermek csak csapathajóban, nagykorúval, vagy igazolt versenyzőként egyesületi csapatban vehet részt az alábbiak szerint:

6-14 éves kor között MINDEN ESETBEN a szülők által aláírt, két tanú által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat leadása mellett lehet a versenyen elindulni.

Részvétel csapathajóban:

Feltétele, hogy a szülői hozzájáruló nyilatkozatot a helyszínen leadja a regisztrációs pultnál, és legalább egy nagykorú tartózkodjon vele a csapathajóban!

Részvétel egyesületi csoportban egyszemélyes hajóval:

Ennek feltétele, hogy az induló egyesületi csoport tagja legyen, amely közösen indul az Átevezésen. A nevezés lépései:

 1. A felelős edző benevezi magát az eseményre
 2. A csoport tagjai online benevezik magukat az eseményre
 3. Az edző a regisztrációs pultnál leadja a kitöltött, aláírt edzői felelősségvállalási nyilatkozatot és a csoport minden tagjának szülői hozzájáruló nyilatkozatát
 4. Az edző felveszi a 6-14 közötti csoporttagok rajtszámát
 5. A csoport vezetője a csoport tagjait az Átevezésen végig kíséri

Az Átevezésen 14-18 éves kor közötti személy szülői hozzájáruló nyilatkozattal vehet részt, amelyet a helyszínen kell leadnia a regisztrációs pultnál. Ez abban az esetben is szükséges, ha a szülő és a kiskorú egy csapathajóban eveznek.
A nyilatkozatok letöltése a Dokumentumtárból lehetséges.

Dokumentumtár

+ Hajóbérlés

Az eseményre a rendezők hajót nem biztosítanak a résztvevőknek. Hajót bérbeadó partnereink listája folyamatosan frissül ezen az oldalon. A versenyre való benevezés a hajóbérléstől függetlenül történik. A szervezők a harmadik személytől történő hajóbérléssel kapcsolatosan semmilyen felelősséget nem vállalnak, kérjük, hogy mindenki győződjön meg arról, hogy a megfelelő jármű a verseny időpontjára a rendelkezésére áll.

Hajót szeretnék bérelni (partnereink listája)
Bérbeadó partnernek jelentkezem

+ Megközelítés

A sárkányhajóval indulóknak vagy egyéb vontával, utánfutóval érkezőknek a szervezők korlátozott számban parkolóhelyeket biztosítanak a rendezvényterület közelében, amelyhez előzetesen behajtási engedély szükséges. Ehhez kérjük a parkolási űrlapot kitölteni.

Parkolási űrlap megnyitása

Lehetőség van a rendezvényre a vízen érkezni, azonban az eseményen való részvétel ebben az esetben is regisztrációhoz (rajtszám, karszalag) kötött. Kérjük a vízen érkezőket, hogy az indulás előtt a parton vegyék át a rajtszámukat és a karszalagjukat.

A távnak regisztráció nélkül nekiindulókat a vízirendőrség visszafordítja.

+ Hajódepó és ruhatár szolgáltatás

Az eseményt megelőző napon, előzetes rajtszám-átvétel esetén lehetőség van a hajót a helyszínen kialakított őrzött hajódepóban díjmentesen elhelyezni. A hajódepó használatának feltétele a befejezett nevezés, és a hajóra felragasztott rajtszám. A depóba a helyszínen kitöltött és aláírt tárolási nyilatkozat leadása mellett lehet eszközt elhelyezni, melyből egy példányt meg kell őrizni. A nyilatkozat bemutatásával lehetséges az eszközt átvenni, illetve igény szerint újra elhelyezni a depóban. A Hervis Balaton-Átevezést kísérő programok péntektől vasárnapig látogathatóak, így a depóban leadott hajók őrzése az esemény utolsó napjáig biztosított.

A hajódepó nyitvatartási ideje:
2022. július 29., 10:00 – 18:00
2022. július 30., 8:00 – 18:00 (Hervis Balaton-Átevezés)

Legkésőbb 2022. július 30., szombat 18:00 óráig a hajót át kell venni.

Az időben át nem vett hajókat a szervezők a rendezvényterület őrzés nélküli részén elhelyezik, a hajókért semmilyen további felelősséget nem vállalnak. A rendezvényterületen, így a hajódepó területén is általános őrzést biztosítunk, ugyanakkor a hajókat saját felelősségre lehet a depóban elhelyezni. Javasoljuk a hajót a mozdítható tartozékok (lábtámasz, spriccdeck, lapát stb.) nélkül leadni a hajódepóban.

A rendezvényen ruhatár üzemel a Hervis Hervis Balaton-Átevezés napján, szombaton 7:00 és 18:00 óra között. Az ruhatár használatának feltétele a befejezett nevezés, és a nevezés során átvett karszalag felmutatása.

A ruhatárban személyenként 1db 30 l-es műanyagzsákot lehet leadni, melyet a szervezők biztosítanak. A zsákot a ruhatáros átvételkor lezárja, majd az Átevezés teljesítése után a karszalag alapján a lezárt zsák átvehető. Felfújható SUP-pal indulók részére lehetőség van a SUP tároló zsák leadására.

+ A helyszínre érkezés és az elrajtolás közötti teendőim

 1. Parkolás
 • Leparkolom az autóm
 • Gyalog besétálok a hajómmal a rendezvényterületre, vagy felveszem a hajóm a hajódepóban.
 1. Regisztráció, rajtszám-átvétel
 • Az e-mailen kapott nevezési visszaigazolás leadása után felveszem a karszalagom és a rajtszámot. Többszemélyes egység esetén a rajtszám- és a karszalagok átvételére a kapitány jogosult.
 1. Vízreszállás
  A vízreszálló-területre belépéskor a szervezők ellenőrzik a vízreszálláshoz szükséges kötelező eszközök meglétét.
 • hajó, felragasztott rajtszámmal
 • karszalag
 • mentőmellény
 • kötelező felszerelés csomag a hatályos Hajózási Szabályzat szerint:
  • 1 db legalább 1 liter űrméretű vízmerő eszköz vagy szivacs
  • 1 db legalább 5m hosszú kikötésre alkalmas, megfelelő állapotú kötél

Ha minden formalitásnak eleget tettem, és készen állok a rajtra, kisétálok a stégre és a lehető leggyorsabban elrajtolok.

+ Mi vár rám a vízen

Rajt

 • Rajtolni 10:00-14:00 között lehet. A megadott rajtidő intervallumot figyelembe véve tetszőlegesen eldönthetem, hogy mikor szeretnék elrajtolni. A parton felállított vízre-szálló terület kapuja 14:00-kor bezár, ezután az elrajtolás nem megengedett. Az Átevezést legkésőbb 16:00 óráig be kell fejeznem, ekkor a Vízirendészet kiüríti az átevező-folyosót.
 • A vízre-szálló területre már teljesen felszerelt hajóval érkezem, és azonnal vízreszállok, hogy ne tartsam fel a többieket.
 • A stégről elindulva megkezdődik az időmérés, tehát hivatalosan is megkezdtem az átevezést. A stégtől elindulva a két rajtbója között elhaladva ráhaladok az evezőfolyosóra. Az irányt a pályát kijelölő boják határozzák meg.

Átevezés

 • A Zamárdi – Tihany közötti vízfelületen 2-300 méterenként kihelyezett bóják jelölik az útvonalat. Úgy haladok végig, hogy a bóják mindig jobb kézre maradjanak el.
 • A bójáktól kb. 50 m széles képzeletbeli folyosóból nem lépek ki.
 • Az átkelés résztvevőit mentőmotorosok és a vízi rendészet hajói folyamatosan felügyelik, szükség esetén bátran kérjünk segítséget tőlük!
 • Tihany közelébe érve már szemmel is láthatóvá válik a parttól keleti irányban kihelyezett fordítókapu.
 • A fordító kapun úgy haladok át, hogy áthaladást követően jobb kéz felé tudjak fordulni.
 • A kapun áthaladva Zamárdi felé visszafordulva folytatom az evezést a bóják keleti oldalán, úgy, hogy a bóják továbbra is jobb kéz felé maradjanak el.

FONTOS!
A Hervis Balaton-Átevezés napja, a balatoni hajózás és menetrend szerinti hajózás egyik legforgalmasabb napja. Az átevezés útvonalát több ízben kisebb motoros, vitorlás és Tihany közelében menetrend szerinti hajók keresztezik. Az átevezés napján hajózárlatot elrendelni nem tudunk, ezért a résztvevők fokozott figyelmét kérjük az ütközések elkerülése érdekében. Az átevezés résztvevőire a hajózási szabályzat rendelkezései vonatkoznak. Elsőbbség adási kötelezettsége a hajózási szabályzatban meghatározott járműnek van. A verseny szervezett keretei nem jogosítanak fel a hajózási szabályzatban foglaltaktól eltérő magatartásra.

Befutó

 • A parttól kb. 50 méterre lévő célkapun áthaladva befejeződik az időmérés. A célterületet minél előbb elhagyom, hogy helyet adjak a többi célba érkezőnek.
 • A vízre telepített ideiglenes úszóstégen vagy rámpán kiszállok a hajóból, és a hajómat haladéktalanul a parton kijelölt területre teszem, illetve a lehető leghamarabb a vontára rakom
 • Sárkányhajóval a kapun való áthaladást után körültekintően visszaevezek az öbölbe.
  • átadom a helyem a következő sárkányhajó legénységnek
  • az öbölben található sólyán kiviszem társaimmal a sárkányhajót, és azt a lehető leghamarabb a vontára tesszük

Felhívjuk a figyelmet, hogy a befutó területen hagyott hajókat a Szervezők helyszűke esetén erre alkalmas helyre szállítják, és a hajókért további felelősséget nem vállalnak.

Dokumentumtár